En god nattesøvn er altafgørende for vores energi- og funktionsniveau. Alligevel ses en tendens til, at vi sover mindre og mindre, og det kan der være forskellige årsager til.
Har du svært ved at falde i søvn, så kan du læse med her og få gode tips til, hvordan du forbedrer din søvn.
Sådan falder du nemmere i søvn
Vi har alle oplevet, hvordan mangel på søvn kan påvirke vores humør, vores fysiske og psykiske funktionsniveau, vores koncentrationsevne og ikke mindst vores overskud og energi. Og disse effekter forstærkes kun, hvis du gennem længere tid ikke har fået nok søvn. Længerevarende søvnbesvær kan faktisk være enormt invaliderende i hverdagen og kan samtidig have en alvorlig konsekvens for dit helbred på sigt.
Der kan være forskellige årsager til, at man ikke kan falde i søvn. Her får du nogle gode tips, som du kan prøve:
- Indfør rutiner og gode vaner: Et regelmæssigt søvnmønster kan forbedre din søvn kraftigt. Det er nemlig nemmere for dit indre ur, hvis du står op på samme tidspunkt hver dag. Det gælder faktisk uanset hvornår, du er kommet i seng.
- Undgå at sove i løbet af dagen: Det er bedre at samle dine timer på samme tid, så du får dækket hele dit søvnbehov i løbet af natten. Undgår derfor at sove om dagen.
- Slap af op til sengetid: Den sidste time inden sengetid bør du undgå udfordrende arbejde, der kræver meget hjernekapacitet. Så mindsker du nemlig risikoen for, at du overtænker, når du kommer i seng.
- Undgå koffein om aftenen: Drikkevarer som kaffe, te eller cola indeholder koffein og virker opkvikkende. Det samme gælder for chokolade.
- Undgå sult eller overmæthed: Sult og overmæthed virker stimulerende og kan derfor gøre det vanskeligere at falde i søvn.
- Brug sengen til søvn: Din seng skal gerne kobles automatisk sammen med at sove, og derfor bør du primært bruge sengen, når du faktisk skal sove.
- Undgå alkohol som løsning: Alkohol er ikke sovemedicin, og selvom man ofte falder lettere i søvn med alkohol i kroppen, så undertrykkes det normale søvnmønster og du sover mere overfladisk.
- Undgå medicin uden konsultation med læge: Sovemedicin giver tilvænning og skal tages med forsigtighed. Har du behov for medicinsk behandling for at falde i søvn, så er det yderst vigtigt, at dette planlægges og aftales nøje med din læge.
- Frygt ikke søvnløshed: Angst for ikke at kunne sove forstærker faktisk dine søvnproblemer. Det er helt normalt at sove dårligt i perioder, og du behøver ikke frygte perioder med dårlig søvn.
- Stå op og gå rundt, hvis du ikke kan sove: Sengen kan faktisk hindre dig, hvis du er angst for ikke at kunne sove. Derfor bør du faktisk komme op og ud af sengen, hvis du ikke kan falde hen.
Gode råd til at få en bedre søvn
Med de ovenstående tips vil det blive lettere at falde hen og få en bedre nattesøvn. Andre gode råd er at holde lokalet mørkt, køligt og god udluftet, så du sover bedre om natten. Derudover er regelmæssig motion en god måde at opnå bedre søvn på generelt.
Har du gennem en længere periode problemer med søvnløshed og dårlig søvn, og virker disse råd ikke for dig, så kan du med fordel kontakte dine læge. Her vil du kunne få flere gode råd baseret på din individuelle situation, og ofte vil I kunne finde frem til årsagen sammen. Kan lægen ikke hjælpe, så kan du evt. blive henvist til et søvnambulatorium, som kan undersøge dit søvnmønster nærmere.