Selvom det er de færreste, der virkelig holder af at vaske tøj, så er det ikke desto mindre noget, vi ikke kan komme uden om at få gjort i hverdagen.

Men nogle gange kan det være svært at holde styr på, hvor mange grader tøjet må vaskes på, hvilket program det skal have, om det må komme i tørretumbler og ikke mindst hvordan man fjerner de genstridige pletter. Få styr på det hele i denne ultimative guide til at vaske tøj.

Sådan vasker du tøj

Er du lige flyttet hjemmefra eller synes du bare stadig, at tøjvask kan være udfordrende? Så læs med her og få en trin-for-trin guide til at vaske tøj. Du får samtidig gode råd til at fjerne pletter og kan få en god tommelfingerregel for, hvilken temperatur, dit tøj skal vaskes ved.

Trin-for-trin tøjvask:

 1. Sorter dit tøj i farver: du bør vaske hvide og lyse genstande sammen, mens sort kan vaskes sammen med andre farver. Vær dog opmærksom på, at du ved første vask af farverigt tøj kun bør vaske det sammen med noget af samme farve, da det kan smitte af. Har du meget tøj, så kan du evt. sortere i røde/lilla toner og blå/grønne toner.
 2. Se guide på etiketten: her kan du se, hvordan tøjet skal vaskes. Vær særligt opmærksom på temperaturen, når du vasker bomuld, uld eller silke, da det kan ændre form og størrelse ved for høje temperaturer. Du kan se vores temperaturguide længere nede. Husk at sortere tøj fra, der skal håndvaskes.
 3. Beskyt tøjet i vaskemaskinen: luk lynlåse og knapper, vend vrangen ud på bukserne og læg bh’er i bøjlepose. Så minimerer du risikoen for, at det bliver ødelagt ved vask.
 4. Vælg vaskemiddel: dosér vaskemiddel alt efter mængden og hvor beskidt det er (læs på beholderen).
 5. Tøm vaskemaskinen senest 1 time efter færdig vask for at undgå dårlig lugt og farve, der smitter af.

Vælg den rette temperatur til tøjvask:

 • Generelt gælder følgende temperaturer for tøjvask:
  • 30-40 gr.: almindeligt tøj af materialer som polyester og bomuld.
  • 60 gr.: sengetøj, undertøj, håndklæder og evt. træningstøj, der lugter.
  • 90 gr.: karklude eller lignende, der har været i kontakt med smitsomme bakterier eller som er brugt til rengøring på toilettet.
 • Lavere temperaturer helt ned til 15-20 gr. kan anvendes ved almindelig vask, hvis ikke tøjet er meget beskidt. Dette skåner miljøet. Værk opmærksom på, at du skal bruge koldvaskemiddel i denne forbindelse.
 • Højere temperaturer på 80-90 gr. bør derimod bruges, hvis dit tøj har været i kontakt med smitsomme bakterier eller virus. Almindeligt tøj bør vaskes på 60 gr., hvis der eksempelvis er fnat eller lus i hjemmet.

Gode råd til at fjerne pletter

Har du været uheldig at spille marmelade eller te på trøjen, eller har du fået en anden genstridig plet? Så kan det være nødvendigt at forbehandle tøjet inden vask for at få pletterne ordentlig væk. Først og fremmest er det vigtigt at handle hurtigt. Jo hurtigere du fjerner pletten, jo mere effektivt er det nemlig. Her kan du påføre almindelig pletfjerner på området og derefter lægge genstanden til vask. Dette gælder bl.a. for frugt, græs, ketchup og te.

Har du derimod fået fedtpletter på tøjet som olie, sværte eller chokolade, så bør du forbehandle med pletfjerner og herefter vaske ved 60-90 gr. Vær her opmærksom på, at sarte materialer muligvis skal håndvaskes, da det ellers vil tage skade.